Grunderna i knivslipning

Hur man slipar en kniv?

Grunden är att ha en bra, vass kniv. Med en vass kniv är varje snitt lättare, snabbare och framför allt säkrare. I den här artikeln hittar du all grundläggande information om hur du professionellt slipar din kniv.

När behöver man slipa en kniv?

Först måste du noggrant undersöka knivens blad, det hjälper dig att avgöra hur mycket kniven behöver slipas.

Hur testar man bladet?

  1. Lägg lätt bladet på din tumnagel och dra det bort från dig. Om bladet glider över nageln utan att fastna, är kanten troligen slö.
  2. För det andra testet behöver du en bit papper. Håll det framför dig och skär med bladet nedåt från handen. Om du inte kan skära igenom papperet med kniven, är problemet återigen en otillräckligt vass knivkant. Mer i artikeln om hur man testar knivens skärpa.
  3. Det är mest fördelaktigt att testa knivens skärpa på material som grönsaker, rep eller kartong. Om du måste använda mycket kraft vid skärning, eller om du måste "såga", betyder det återigen - en otillräckligt vass knivkant.

Bladvinkel

Bladvinkeln varierar beroende på knivens stil och användning. Dessa vinklar ligger vanligtvis mellan 10 och 35 grader. En 10-graders vinkel är en mycket fin kant (tänk på en rakhyvel). En mycket större vinkel, som 35 grader, finns på ett grovt blad, som en machete. Ju större vinkel, desto mer hållbar är kanten, vilket innebär att den klarar av hårdare material. Ju mindre vinkel, desto mer raffinerad och exakt blir skärningen. Båda bladvinklarna håller sig vassa längre när de används för rätt skärändamål.

När du bestämmer vilken vinkel du vill ha på din kniv, räcker det att titta på tillverkarens rekommendation. Graderna kan variera något och bladvinkeln kan enkelt justeras med produkter från Work Sharp, som till exempel KEN ONION EDITION KNIFE & TOOL SHARPENER, som justeras i steg om 1 grad.

Regeln du måste följa är:

Stål och knivar

Stål skiljer sig åt. De kan vara mjuka, hårda eller spröda. Att förstå stålet hjälper dig vid slipning. Kolla in den här artikeln - https://www.knifestock.sk/noziarske-ocele-a35, som innehåller en översikt över stålsorter och information som är användbar vid slipning.

Bladform

Beroende på bladets form ändras slipmetoden. Om du har en typisk rak kant, kommer du att slipa enligt bladets kurva. Ett blad som "tanto" kan verka som en utmaning att slipa, även om det faktiskt är mycket enkelt! Slipa den längre kanten till den första punkten och manövrera sedan bladet så att endast den kortare övre kanten slipas, den andra, som återigen slutar vid punkten där båda kanterna möts. Vid en tandad kant slipar du endast den platta sidan utan fasning. Om du har små keramiska slipstenar, som WORK SHARP GUIDED FIELD SHARPENER, eller COMBO KNIFE SHARPENER kan du enkelt slipa även mellan tänderna på den tandade kanten.

Vilka slipmedel bör du använda?

Bedöm tillståndet på din kniv. Använd ett grovt slipmedel om kanten är ojämn eller om det finns flisor på bladet. Vi rekommenderar att du använder: ORIGINAL KNIFE & TOOL SHARPENER. En annan anledning att använda ett grövre slipmedel är om du slipar hårdare stål. När kanten är vass, använd ett medelgrovt eller fint slipmedel för att finjustera den.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Tyckte du om den här artikeln? Gå med i andra nöjda prenumeranter av nyhetsbrevet genom formuläret nedan och få information om nyheter, erbjudanden eller exklusiviteter först!