Slaktknivar
(56)Grunden i varje kök är kök- och slaktknivar, deras antal och sammansättning är upp till användaren själv. Kvaliteten är viktig och man måste inse att det inte är möjligt att tillverka en kvalitativ kökskniv för några få euro, tvärtom kommer investeringen att återspeglas i lång livslängd, högkvalitativt stål och även ett högkvalitativt handtag, som kan hålla i decennier. Viktigt är underhåll, en hårdare stålblad kommer att slitas mindre och knivarna kräver inte ständig slipning.
Kök- och slaktknivar hör inte hemma i diskmaskinen, det slöar deras egg och förkortar deras livslängd. Korrekt förvaring slöar inte och skadar inte eggen, och repor inte bladet, lämpliga är träställ, magnetiska knivhållare eller lådorganisatörer.
Slaktknivar och verktyg bör förvaras och transporteras i avsedda fodral. Tillverkarna har tänkt på detta och erbjuder färdiga slaktknivset. Kvalitativa professionella kockknivar och verktyg för professionella kockar rekommenderas också att packas och transporteras i avsedda fodral, som även erbjuds av företaget Wüsthof. Knivar kan köpas separat, men till exempel Wüsthof köksknivset är mer fördelaktigt redan färdigpackat från tillverkaren. I en lägre prisklass är slaktknivar Mikov intressanta, beprövade och populära är slaktknivar Victorinox, slaktknivar Solingen erbjuds av företaget Wüsthof.
Köksknivar inkluderar en rad olika typer, former och längder, varje hushåll och även professionell användare har ett urval beroende på eget bruk:
- Kockkniv - mångsidig för skärning, hackning av grönsaker och örter, portionering.
- Trancherkniv - skär kött, sashimi, kålhuvud och annat snyggt.
- Slaktkniv - portionerar och skär även stora köttstycken
- Urbeningskniv - separerar kött från ben och leder
- Skinkkniv - skär tunna skivor, lämplig för konditorivaror, bakverk
- Spickkniv - tunn, lämplig för spickning, lämplig för skärning, grönsaker
- Filékniv - främst för fisk, separerar kött från ben, skär tunna filéer
- Stekkniv - slät eller tandad egg, spetsigt blad, för stekar och kotletter
- Brödkniv - vågigt blad för färskt bröd och baguetter
- Tandad kniv - för färskt bröd, mjuka grönsaker och frukter
- Grönsakskniv - för rengöring och skalning
- Santoku - kommer från östlig matlagning, för skärning och hackning av grönsaker och frukter, kött och fisk, örter
- Ostkniv - speciell för skärning av ostar, kan ha en gaffel istället för spets
- Dekorationskniv - för utskärning av frukt och grönsaker
- Kött- och benyxa
Kök- och slaktknivar Victorinox, köksknivar Wüsthof, tyska köksknivar Böker, allt detta är en garanti för kvalitet, stort urval av enskilda knivar eller olika färdiga knivset för kockar och slaktare.

Mikov Slaktkniv 20 cm

Kershaw 6.5" SANTOKU K-1782X

XINZUO PM8O 8,5-tums kockkniv Olivträ+Svart Buffelhorn 67 Lager Damaskus

XINZUO B35 7 tum santokukniv röd sandelträ Tyskt 1.4116 stål

XINZUO B35 8 tum trancherkniv röd sandelträ Tyskt 1.4116 stål

XINZUO PM8O 5,5 tum santokukniv Olivträ+Svart Buffelhorn 67 Lager Damaskus

XINZUO PM8O 7,5 tum santokukniv Olivträ+Svart Buffelhorn 67 Lager Damaskus

HEZHEN X01 7,5 tum nakiri-kniv olivträ 73 lager Damaskusstål

HEZHEN X01 7,5 tum santokukniv olivträ 73 lager Damaskusstål

XINZUO PM8O 8.5" Bunka-kniv Olivträ + Svart Buffelhorn 67 Lager Damaskus

HEZHEN B38 7 tum santokukniv träfärgad G10 73 lager Damaskusstål

HEZHEN B38 8,5-tums kockniv träfärgad G10 73 lager Damaskusstål

HEZHEN B30R 7 tum santokukniv naturlig rosenträ 73 lager Damaskusstål

HEZHEN B38H 7 tum santokukniv vit färg G10 67 lager Damaskusstål

Kershaw 4-DELARS STEKKNIVSETT K-1785X

ROSELLI Liten kockkniv, kolstål, GB med slipsten R700P

XINZUO B27 8,5-tums trancherkniv naturrosenträ med trippelnitar 67 lager Damaskus

XINZUO B32 8 tum trancherkniv svart G10 67 lager Damaskusstål

XINZUO B46W 6,9 tum hackkniv valnötsträ 67 lager Damaskusstål

HEZHEN B30R 7-tums hackkniv naturlig rosenträ 67 lager Damaskusstål
