Slipning
/ 6 inlägg
Verktygen du använder utsätts för betydande påfrestningar, och att veta hur man tar hand om och slipar dem korrekt är avgörande för att underlätta ditt liv, samt för att snabbare utföra uppgifter och uppnå framgång i arbetet.
Att behålla skärpan är alltid en viktig faktor när du vill skära något med hög kvalitet. Därför är det en utmaning att säkerställa denna skärpa, även i de fall då du bär kniven med dig och använder den i arbetet.
Grunden är att ha en bra, vass kniv. Med en vass kniv blir varje snitt lättare, snabbare och framför allt säkrare. I den här artikeln hittar du all grundläggande information om hur du professionellt kan slipa din kniv. Först och främst måste du noggrant granska knivens blad, det hjälper dig att avgöra hur mycket kniven behöver slipas.
Det finns många metoder som du kan använda för att testa skärpan på en knivs egg. De flesta föredrar att helt enkelt testa bladet på ett typiskt skärmaterial – till exempel en tomat.
Verktyget som många tror är en slipstål är faktiskt en honingstål. Så vad är skillnaden mellan slipning och honing?
Vassa knivar är mycket mer effektiva i köket. Med dem kan du enkelt skära kött, grönsaker, frukt, bröd och annan mat utan att bli svettig och trött. Fördelen med sådana knivar ligger också i att spara tid.