Grundläggande anatomi av en kniv

Varje kvalitetskniv är resultatet av en genomtänkt design och funktionella detaljer. Att en klassisk fast kniv består av två huvuddelar – bladet (Blade) och handtaget (Handle) – vet nog de flesta. Men inte bara för kniventusiaster, utan även för vanliga användare är det bra att känna till lite mer. I den här artikeln går vi igenom knivens olika delar och deras betydelse, så att du bättre förstår hur en kniv fungerar.

Artikelinnehåll:

  1. Förklaring av termen Blad (Blade)
  2. Förklaring av termen Huvudslipning (Main Grind/Bevel)
  3. Förklaring av termen Sekundärslipning (Secondary Bevel)
  4. Förklaring av termen Ryggrad (Spine)
  5. Förklaring av termen Falsk slipning (False Grind)
  6. Förklaring av termen Tumstöd (Jimping)
  7. Förklaring av termen Ricasso
  8. Förklaring av termen Urskärning (Choil)
  9. Förklaring av termen Handtag (Handle)
  10. Förklaring av termen Parerstång (Guard)
  11. Förklaring av termen Fingerurgröpning (Finger Groove)
  12. Förklaring av termen Knapp / Knopp (Pommel)
  13. Förklaring av termen Snörhål (Lanyard Hole)

kniv-anatomi

Blad (Blade)

Den del av kniven som används för att skära och sticka. Tillverkas i olika utföranden, av olika stålkvaliteter och med olika ytbehandlingar. Bladet innehåller viktiga element som huvudslipning (Main Grind), falsk slipning (False Grind), sekundärslipning (Bevel), ryggrad (Spine), ricasso och säkerhetsdetaljer som urgröpning (Choil) och tumstöd (Jimping). Läs mer om blad i vår artikel: Vanligaste bladtyperna.

Huvudslipning (Main Grind/Bevel)

Slipningen är den del av bladet som skapar skärytan. Sliptyp väljs beroende på användningsområde och bladets dimensioner. Formen och vinkeln beror på om man önskar högre skärförmåga eller större styrka – ofta kombineras slipningar för mångsidighet.

Sekundärslipning (Secondary Bevel)

Sitter längst ut på slipningen och bildar själva eggen. Dess form och vinkel beror på sliptyp, bladets tjocklek och användningssätt. Ofta har den en tandad del för att lättare skära hårdare material. Förhållandet mellan slät och tandad egg varierar beroende på knivtyp.

Ryggrad (Spine)

Bladets ovansida, som bär upp bladet och oftast har full tjocklek för att ge stabilitet vid böjning eller slag (t.ex. vid batoning – klyvning av trä). Innehåller ofta falsk slipning och tumstöd.

Falsk slipning (False Grind)

Sitter på bladets rygg mitt emot huvudslipningen. Ökar spetsens penetrationsförmåga och gör den smalare, vilket är användbart för precisa snitt och stick.

Tumstöd (Jimping)

Möjliggör säkert stöd för tummen vid precisa snitt och förhindrar att den glider, särskilt om bladet har skarp slipning istället för falsk. Ofta med räfflor för bättre grepp.

Ricasso

Avsnittet mellan bladet och handtaget. Innehåller ofta säkerhetsdetaljer som tumstöd på ryggen eller urgröpning (Choil) på bladets undersida.

Urskärning (Choil)

Urskärningen på bladets undersida mellan handtag och slipning. Kan vara större – för grepp vid precisa snitt – eller mindre, för att underlätta slipning. Formen beror på användningsområdet.

Handtag (Handle)

Den del av kniven man håller i och styr med. Tillverkas i olika material och ergonomiska former beroende på användning. Innehåller säkerhetsdetaljer som parerstång (Guard) och fingerurgröpning (Finger Groove). Ofta även en knopp (Pommel) med snörhål (Lanyard Hole).

Parerstång (Guard)

Skyddar handen från att glida fram på eggen. Kan vara separat eller integrerad i bladet (t.ex. vid full tang-konstruktion). Ofta kompletterad med bolster – en förstärkt övergång mellan blad och handtag.

Fingerurgröpning (Finger Groove)

Förbättrar greppsäkerhet och knivkontroll. På knivar utan parerstång fungerar den även som skydd mot att handen glider på eggen.

Knopp (Pommel)

Handtagets ände som fungerar som balanserings- eller säkerhetsdel. På sticktångskonstruktion kan den innehålla gängor för förstärkning. På full tang är den en förlängning av bladmaterialet – kan ha slagspets eller snörhål.

Snörhål (Lanyard Hole)

Finns inte på alla knivar, men är ett användbart inslag. Används för att trä igenom en snodd som skydd mot förlust eller för att förhindra att kniven glider ur handen. På mindre knivar kan en snodd förlänga greppet. I naturen gör en färgstark snodd eller pärlor det enklare att hitta kniven.

Att känna till knivens delar är inte bara viktigt för samlare och entusiaster. Det hjälper alla användare att förstå sitt verktyg bättre – oavsett om det gäller en kniv för EDC, överlevnad i naturen, jakt eller andra specifika ändamål. Varje detalj – från bladets form till snörhålet – har sin betydelse. En välkonstruerad kniv är inte bara ett stycke metall, utan en pålitlig följeslagare.

Vill du veta ännu mer om knivar? Följ vår blogg.

Pavol DARK Jarabica