Typer av slipningar
Vid köp av en kniv beaktas ofta flera parametrar, såsom stålets material, bladets längd, vilken typ av slida kniven har och så vidare. Men ofta glöms en så viktig aspekt som slipningen. Vissa tänker inte ens på det, medan andra inte vet om de ska välja en platt, ihålig, scandi... Som med allt annat har varje typ av slipning sina starka och svaga sidor. I den här artikeln försöker vi sammanfatta dem så enkelt som möjligt för dig.
Platt (flat)
Slipningen smalnar jämnt från bladets rygg mot eggen och avslutas med en fas. Detta är den enklaste och för närvarande den mest utbredda typen av slipning. Det är en gyllene medelväg mellan hållbarhet och skärförmåga. Det är ingen slump att nästan alla köksknivar i världen har just en platt slipning. För att inte tro att denna typ endast är lämplig för skärning och skivning, klarar den mycket mer. Men för de allra tyngsta uppgifterna är andra typer av slipningar mer lämpliga. Platt slipning är särskilt populär hos företag som Spyderco (på bilden Endura 4), och Böker Plus Rold är ett utmärkt exempel på att platt slipning inte är att förakta ens på stora utomhusknivar.
![]() |
![]() |
Spyderco Endura 4 | Böker Plus Rold |
Delvis platt (partial flat)
Det är i princip samma slipning som den platta, med den enda skillnaden att den inte börjar smalna av direkt från bladets rygg, utan lite längre ner. Detta ger en något större slipvinkel och därmed högre hållbarhet. Men praktiskt taget är skillnaden försumbar och det handlar mer om design. Det kan dock betraktas som ett mellansteg mellan platt och sabelslipning. Ett idealiskt exempel på en sådan kniv är den populära Benchmade Bugout eller Muela Rhino.
![]() |
![]() |
Benchmade Bugout | Muela Rhino |
Sabel (saber)
Som nämnts ovan är sabelslipning mycket lik den delvis platta slipningen, med den skillnaden att den börjar smalna av ännu längre ner. Därmed blir bladet något tjockare och får därmed mer hållbarhet, men samtidigt minskar skärförmågan. Därför är denna slipning populär främst för militära/taktiska knivar. Skillnaden mellan sabelslipning och delvis platt slipning är minimal och det är svårt att avgöra vilken av dem det handlar om, och dessutom använder varje tillverkare olika benämningar. Kärnan är att ju lägre på bladet planet övergår till avfasning, desto starkare och samtidigt mindre skärande blir bladet. Naturligtvis måste man också ta hänsyn till bladets totala bredd och material. Som exempel fungerar Uton från Mikov eller Böker Plus Strike bra.
![]() |
![]() |
Mikov Uton | Böker Plus Strike |
Ihålig (hollow)
Ihålig slipning har en konkav kurva från den punkt där slipningen börjar, ända till eggen och avslutas med en fas. Ibland är det svårt att med blotta ögat avgöra om det är en ihålig slipning. Som hjälp kan du använda ljusets reflektion. Om ljusets reflektion böjer sig när du rör bladet, är det en ihålig slipning. Fördelarna och användningsområdena för denna slipning är tydliga – skärning, skivning. Det är precis det som denna typ utmärker sig i och är oöverträffad. Det är ingen slump att alla rakknivar har denna form. Den är också mycket populär för jaktknivar för att flå och arbeta med kött. Eftersom bladet är betydligt smalare är det dock också försvagat och därför inte lämpligt för krävande uppgifter, eftersom det kan skadas mycket lättare. På bilderna visas Kizlyar Supreme Colada och rakkniven Böker Manufaktur Solingen King Cutter.
![]() |
![]() |
Kizlyar Supreme Colada | Böker Manufaktur Solingen King Cutter |
Konvex (convex)
Konvex och därmed utbuktande egg har en konvex kurva från bladets rygg ända till själva eggen. Denna slipning har ingen ytterligare fas, eftersom slipningen övergår smidigt till själva eggen. Fördelen med denna slipning är dess enorma hållbarhet, eftersom hela bladet är mer robust tack vare den utbuktande formen. Knivar med denna slipning är mest populära för bushcraft. Den svagare sidan av denna slipning är skärning. Många är ofta rädda för att slipa en konvex slipning. Men om du vet hur man gör, behöver du inte oroa dig, men det kommer vi att förklara i en annan artikel. Den mest kända kniven med konvex slipning är Fallkniven F1. På den andra bilden visas Real Steel Bushcraft Plus Scandi.
![]() |
![]() |
Fallkniven F1 | Real Steel Bushcraft Plus |
Skandinavisk (scandi)
Scandi slipning ser rakt ut som sabelslipning, men med den skillnaden att den inte avslutas med en fas. I detta fall kan man säga att scandi slipning är en enda stor fas. Liksom konvex slipning är den mycket hållbar och också utmärkt för arbete med trä. En annan stor fördel är att den lätt kan slipas på en sten och det krävs inte mycket skicklighet för det. Vad som dock är en nackdel är att om du råkar få en skada på eggen och vill behålla slipningen, måste du ta bort ganska mycket material från bladet för att reparera det. Scandi slipning används oftast på arbets- och utomhusknivar. De mest kända knivarna med denna slipning är definitivt Morakniv. På bilden visas den kanske mest kända Morakniv Companion och den mest robusta Morakniv Garberg.
![]() |
![]() |
Morakniv Companion | Morakniv Garberg |
Sammanfattning och slutsats
Det går inte att säga att en typ av slipning är bättre än de andra i alla avseenden. Var och en av dem utmärker sig i något annat. Klargör därför vilka uppgifter den aktuella kniven främst ska användas för och välj därefter. Om du dessutom kombinerar det väl med bladets tjocklek och material, tror jag att du kommer att kunna välja den mest idealiska kniven. Vi hoppas att denna artikel hjälper dig vid valet av nästa kniv, men om du ändå inte vet hur du ska välja, tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig gärna med allt.