Hur hittar man den bästa kockkniven?

Vad ska man tänka på när man väljer en kockkniv?

En kockkniv, även känd som en fransk kniv, är en stor kniv som ursprungligen användes av kockar och slaktare för att separera kött från leder. Den har blivit en populär rekvisita i skräckfilmer, där den fått etiketten "slaktarkniv". Slaktarkniven var dock ursprungligen också känd som köttklyvare.

Under de senaste åren har kockkniven blivit en mångsidig kniv och är populär bland många kockar som lagar mat på restauranger, men den har också funnit sin plats i vanliga hushåll. Tack vare sin förmåga att skära kött i tärningar, skivor eller finhackade bitar, har den blivit ett perfekt tillskott till varje kök. Nedan får du veta vad du bör tänka på när du köper en kockkniv.

Det är viktigt att ha en vass kniv!

Det borde vara självklart att välja en vass kniv för matlagning. Men vissa människor glömmer denna viktiga punkt. De inser inte att en vass kniv garanterar säkerhet vid arbete. Många nybörjare i matlagning undviker mycket vassa knivar – särskilt om det handlar om stora knivar – eftersom de är rädda för att skära sig i fingrarna eller på något sätt skada en annan del av kroppen. Vid hantering av knivar bör vi alltid ha säkerhet i åtanke. En slö kniv är alltid en större risk än att använda en mycket vass kniv. Läs mer om knivslipning i vår andra artikel.

Knivblad i västländer och i asiatiska länder

Du kanske inte vet det, men kockknivar är konstruerade olika i västländer (t.ex. europeiska länder, Nordamerika) och i asiatiska länder. Den största skillnaden ligger i deras konstruktion - medan "västerländska" knivar har sin egg slipad i en 20-graders vinkel, är "asiatiska" knivar vassare med en 15-graders vinkel. Med tanke på vad vi redan har sagt, att vassare knivar är bättre, föreslår vi logiskt att du väljer en asiatisk modell med en vassare bladvinkel. Naturligtvis kan du alltid slipa en amerikansk/europeisk kniv till en vassare vinkel, till exempel med en elektrisk slipmaskin. Det är viktigt att komma ihåg att varje kniv bör slipas i den vinkel som tillverkaren rekommenderar.

elektrisk slipmaskin för knivar

Knivens styrka är viktig

Du vill säkert inte oroa dig för att kniven böjer sig eller bryts i två under tryck. Det borde vara självklart att kniven inte skadas under tryck! Av denna anledning bör du välja en som är tillverkad av stark metall. Hur du väljer rätt kniv kan du läsa här. Höghållfasta metaller är generellt sett ganska starka (starkare än rostfritt stål), men varje typ av metall skiljer sig något. När du letar efter en stark kniv föreslår vi att du först provar den i handen. Håll i den. Se om den är lätt eller tung. Du vill förmodligen inte att din kniv ska vara för tung, eftersom det skulle påverka din handled redan vid skärning av lök. Du skulle känna svaghet och trötthet i handen. Trots det, betyder tyngd styrka, så försök hitta rätt vikt. Försök också böja bladet. Om bladet böjer sig, även det minsta, lämna tillbaka kniven. Besvära dig inte med en sådan kniv – den kommer att svika dig.

Knivens grepp

Ett fast, stabilt och bekvämt grepp är extremt viktigt när man arbetar med vilken kniv som helst, särskilt med en stor kniv. När du arbetar med en kockkniv kommer du ofta att arbeta med fingrarna nära knivens skäregg. Det är viktigt att du har kontroll över kniven under hanteringen. Ingen vill förlora fingrar. Du kanske tror att det inte kan hända dig, men det kan... Även kvalificerade och erfarna kockar har haft olyckor som krävt några stygn i handflatan.

När du skär lök, tomater, potatis eller vitlök är det inte förvånande att dina händer börjar bli klibbiga och fuktiga. Det beror på saften från de olika livsmedlen. Dessa påverkar också din förmåga att effektivt greppa kniven. Därför, när du väljer en kniv, titta också på materialet som handtaget är tillverkat av. Kniven bör sitta bekvämt i handen och därmed minimera risken för att den glider ur handen.

kockkniv för tomater

Platt eller böjd?

Du kanske har märkt att vissa kockars knivar är platta och andra böjda. Vi rekommenderar starkt att du väljer knivar som har en liten böjning. Böjningen är det som hjälper dig att kontrollera kniven vid olika hanteringar. Faktum är att en av de mest grundläggande teknikerna (rulltekniken) beror på denna böjning.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Tyckte du om den här artikeln? Gå med i andra nöjda prenumeranter av nyhetsbrevet genom formuläret nedan och få information om nyheter, erbjudanden eller exklusiviteter först!