Hur man väljer rätt kniv för kunden
Att välja en ny kniv är enkelt för vissa, men för andra innebär det timmar av sökande på internet och beslutsfattande bland hundratals, till och med tusentals knivar. Därför försöker vi göra det så enkelt som möjligt för dig och hjälpa dig att välja en kniv som är perfekt för dig. Jag är verkligen ledsen, men redan från början kommer jag nog att göra många besvikna. En "universalkniv för allt" EXISTERAR INTE. Ja, det är chockerande och sorgligt, men så är det. Men man måste också se det från den ljusa sidan. Det är också en anledning till varför du alltid kan köpa en ny kniv och skylla på det inför din fru, eller till och med inför ditt samvete, varför du köper en ny kniv när du redan har över 100 hemma.
Välja kniv efter syfte och situation
Detta är den allra första och mest grundläggande frågan du bör ställa dig när du väljer en ny kniv. Vad ska jag använda den till? Eller, vad ska personen jag ger den till använda den för? Ska det vara en kniv för jägaren? För snidning? För svampplockning? För huggning? För vardagsbruk? För verkstaden? För köket? För överlevnad? För kastning? För försvar? Eller vill du bara ha den för att du gillar den och inte har en sådan ännu.
De mest efterfrågade knivkategorierna i vårt sortiment:
- Köksknivar
- Slaktarknivar
- Jaktknivar med fast blad
- Taktiska knivar
- Fickknivar
- Multiverktyg
- Damaskusknivar
Välja kniv baserat på pris och tillgänglighet
Låt oss vara ärliga, priset är viktigt, så du kan alltid ange ett prisspann i filtret.
Priset på en kniv påverkar naturligtvis andra faktorer som är viktiga vid valet. Bladmaterial, handtagsmaterial, kvalitet på utförandet, märke och mer. Det betyder att om du säger att du vill ha en kniv av högkvalitativt stål, med ett handtag av mammutbete, måste du räkna med att det kommer att kosta flera gånger mer än en kniv av 420-stål, med ett plasthandtag. Kort sagt, även för knivar gäller att kvalitet kostar.
Fällkniv? Eller hellre en kniv med fast blad?
Denna fråga besvaras till stor del av den första frågan – Vad ska jag använda den till? Om du vill använda kniven för exempelvis huggning eller kastning, bör du definitivt inte titta på fällknivar. Å andra sidan, om du vill bära kniven med dig i staden och framför allt så att ingen ser den, bör du definitivt inte köpa en kniv som Rambo. Men valet är inte alltid självklart. Till exempel en jägarkniv för att bearbeta vilt kan vara lämplig som en fast kniv, som ger ett säkrare och bekvämare grepp, kan användas för att hugga något vid behov och är lättare att rengöra. Å andra sidan har en fällbar jaktkniv en såg för ben, eller en buköppnare, vilket underlättar mycket arbete, men greppet är inte lika bekvämt och att rengöra en fällkniv efter sådant arbete är inte precis roligt.
Bladmaterialet är viktigt
440C, N690, X50CrMoV15, CPM-S30V, 1095, M390... säger det dig ingenting? Det finns många olika knivstål och att verkligen förstå dem är en vetenskap i sig, och vi behandlar detta ämne i en separat artikel. Men ändå kan stål delas in i två grundläggande grupper – rostfritt (stainless) och kolstål (carbon). Det går inte att säga att rostfritt är bättre eller sämre än kolstål, eller tvärtom. Båda dessa grupper av stål har sina fördelar och nackdelar. För att inte förvirra dig, nämner jag bara några grundläggande skillnader. Rostfritt stål har mycket högre korrosionsbeständighet, vilket innebär minimalt underhåll av kniven jämfört med en kniv av kolstål, som du måste torka av efter varje användning och helst även smörja in om du vill undvika patina eller rost. Å andra sidan är kolstål ofta hårdare, men samtidigt lättare att slipa, med bättre skäregenskaper. Som jag sa, detta är bara den mest grundläggande indelningen. Om du vill veta mer om de olika knivstålen, klicka här.
Rätt material för knivhandtaget
Tillverkarna erbjuder ett otal material för tillverkning av handtag och det beror helt på dig och din smak vad du föredrar. Oavsett om det är olika träslag som använts i århundraden, horn, eller om du föredrar moderna material som G10, micarta, titan och andra. Här är det verkligen svårt att ge råd om vad som är bättre eller sämre. Till exempel kan ett handtag av horn för någon vara ett vackert estetiskt inslag, men för någon annan ett handtag som glider när man arbetar med vilt och inte är det mest praktiska. Å andra sidan kan G10 verka tråkigt och vanligt för någon, men å andra sidan är det ett mycket stabilt och hållbart material.
Prenumerera på nyhetsbrevet
Tyckte du om den här artikeln? Gå med i andra nöjda nyhetsbrevsprenumeranter genom formuläret nedan och få information om nyheter, erbjudanden och exklusiviteter först!
Vi rekommenderar från kategorin Alla köksknivar

Böker Manufaktur Solingen 130438DAM damaskus grönsakskniv 8,5 cm brun

MKM PRIMA - Santoku Olivträ MK PRSA-O

EKA Slaktarkniv 15cm 30030

ONTARIO Old Hickory Skalkniv 4" Blad, Hickoryhandtag ON7065TC

EKA Skink-/Laxkniv 26,5cm 30150

Roselli Santoku-kniv R760

DUE CIGNI KÖKSKNIV SMIDD SERIE FLORENCE VIT 2C 667/10 W

BÖKER CORE PROFESSIONAL kökskniv 16,5 cm 130865 svart