Knivstål
- Vilket stål är det bästa?
- Har kniven jag är intresserad av bra stål, eller är det skräp?
- Kommer min kniv att rosta?
- Blir den snabbt slö?
- Kan jag ens slipa den själv...?
- Ställer du dig också dessa frågor?
Om ja, bör denna artikel hjälpa dig att navigera i knivstålens värld och deras nyckelegenskaper. I denna artikel kommer vi inte att gå in på de kemiska sammansättningarna av olika stål, eller använda metallurgiska eller maskintekniska termer. Jag vill att denna information ska vara till hjälp även för den som inte vet något om knivar och stål. Jag hoppas att detta förenklade tillvägagångssätt hjälper dig att välja rätt kniv.
Nyckelegenskaper
När du väljer stål för din kniv bör du återigen överväga syftet du främst vill använda den för.
För matberedning? Här kommer du förmodligen att uppskatta eggens stabilitet och rostfrihet mest.
För utflykter i naturen? Här kan du behöva en kniv av segt stål som inte går sönder när du hugger ved till elden, men å andra sidan vill du att den ska vara lätt att slipa eftersom du inte har en professionell slipmaskin med dig.
För dagligt bärande? Återigen kommer du säkert att uppskatta rostfriheten, eftersom svett kan vara aggressivt och snart skulle du få rostfläckar på kolstålsbladet, vilket inte skulle glädja dig.
- Eggens stabilitet - stålets förmåga att hålla eggen under användning. Oavsett om du använder kniven i köket för mat, behöver skära ett rep, skära upp en kartong eller vässa en pinne för grillning, är en slö kniv inte uppskattad. Här kommer du att uppskatta premiumstål som håller sig vassa X gånger längre än stål av lägre kvalitet.
- Seghet - stålets förmåga att tåla hårdare behandling. Om du behöver ha en robust kniv med dig, som du enkelt kan bygga ett skydd med eller hugga ved till elden, eller liknande aktiviteter, kommer du att uppskatta om din kniv klarar allt detta utan att eggen flisar sig eller till och med går av. Men glöm inte att yxor är till för att hugga och kofötter för att bända. Så om du ska hugga ved till mormor, ta hellre en yxa, det sparar dig mycket arbete.
- Rostfrihet - denna egenskap kommer du definitivt att uppskatta om du använder kniven i fuktiga miljöer eller för matlagning. Om du tror att det tar år för en kniv att rosta, har du fel. Till exempel kan en vanlig tomat eller citron snabbt skapa olika mönster på en kniv med låg rostfrihet, från små prickar, till en svartnad egg, till rostfläckar. Om du bär en kniv i fickan varje dag kan det också hända att om du inte tar hand om kniven, kommer ångorna från din svett att dekorera bladet med liknande mönster.
- Enkel slipning - detta är ofta en mycket underskattad och förbisedd parameter vid val av kniv. Du köper en toppkniv, av det bästa stålet, och betalar en hel del pengar för den. Du kommer att använda den med glädje ett tag och inte kunna sluta berömma den tills en dag då den inte är så vass som du skulle vilja. Har du något att slipa den med? Jag garanterar att en stålbryne inte kommer att räcka, inte heller en slipsten som din farfar använde för sin lie. Så om du överväger premiumstål, kommer du också att behöva ett kvalitativt slipningssystem. Å andra sidan, om du vet att du kommer att använda kniven länge utan möjlighet till kvalitativ vård, kommer du definitivt att uppskatta att du kan slipa kniven bokstavligen på en sten från floden eller på en vanlig kopp.
Perfekt stål skulle innebära en balanserad kombination av alla dessa egenskaper på högsta möjliga nivå. Människor har strävat efter ett sådant idealiskt stål i århundraden, och ledande stålproducenter försöker fortfarande och tävlar om vem som kommer med det idealet, som ännu inte existerar. Varje egenskap utmärker sig på bekostnad av en annan, så du måste klargöra vad som är din prioritet. I denna jämförelse kommer du att se hur stor skillnaden är mellan grundläggande stål och de som rankas bland världens bästa.
CPM-S110V M390 CPM-S90V ZDP-189 Elmax CPM-20CV CTS-XHP CPM-M4 CPM-S35VN
CPM-S30V VG-10 D2 154CM H1 N690 14C28N 1095 440C 12C27 AUS-8
8Cr13MoV 440A 420
CPM-S110V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Rostfritt pulverstål med otrolig eggstabilitet och utmärkt korrosionsbeständighet. På grund av låg seghet är det inte lämpligt för stora arbetsknivar och att slipa det är en mardröm.
M390 (Bohler Uddelholm) Österrike 60-62 HRC
Pulverstål som erbjuder en utmärkt nivå av eggstabilitet, seghet och korrosionsbeständighet. Allt detta gör M390 till ett av de mest populära premiumstålen i världen.
CPM-S90V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Pulverstål populärt främst bland amerikanska tillverkare. Utmärker sig främst i eggstabilitet. Inte lika segt som M390 och svårare att slipa.
ZDP-189 (Hitachi) Japan 66-67 HRC
Ett av de hårdaste stål som används inom knivtillverkning. Det är ett fantastiskt stål, men sällan använt främst på grund av sitt höga pris.
Elmax (Bohler Uddelholm) Österrike 60-61 HRC
Kvalitativt pulverstål med balanserade egenskaper. Jämfört med andra stål i samma kategori utmärker det sig med klart bättre slipbarhet.
CPM-20CV (Crucible Industries) USA 59-61 HRC
Utmärkt eggstabilitet och stor korrosionsbeständighet är ovanliga att hitta i samma stål. CPM-20CV erbjuder båda. Ett utmärkt val för någon som söker fantastiska skäregenskaper med minimal vård.
CTS-XHP (Carpenter) USA ca 64 HRC
Tillverkaren beskriver detta stål som en ekvivalent mellan 440C tack vare mycket bra rostfrihet och D2 på grund av hög hårdhet och bra seghet.
CPM-M4 (Crucible Industries) USA 60-62 HRC
Pulverstål som klarar nästan vilken uppgift som helst. Utmärker sig med eggstabilitet och sin utmärkta seghet. Å andra sidan kräver det extrem vård för att undvika korrosion.
CPM-S35VN (Crucible Industries) USA 60-61 HRC
Pulverstål som är en förbättring av S30V-stålet. Har högre seghet, är lättare att bearbeta i rått tillstånd och är bättre polerbart.
CPM-S30V (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Pulverstål designat speciellt för knivtillverkning. Detta stål med utmärkt korrosionsbeständighet och eggstabilitet är idealiskt för daglig användning samt för utomhusaktiviteter.
VG-10 (Takefu) Japan 59-61 HRC
Traditionellt japanskt stål, även känt som "guldstandarden". Genom att välja en kniv av detta stål gör du definitivt inget misstag och under de senaste åren har detta stål blivit mycket prisvärt.
D2 59-61 HRC
Verktygsstål utvecklat för att skära andra stål. D2 erbjuder fantastisk seghet och eggbevarande för krävande användning. Det är dock halvrostfritt, så det kräver ordentlig vård.
154CM (Crucible Industries) USA 58-61 HRC
Ett av de bättre stålen som används även för bestickstillverkning. Det är i princip ett modifierat 440C-stål och har nästan idealisk balans mellan alla fyra nyckelegenskaper.
H1 (Myodo Metal) Japan 58-65 HRC
Utan tvekan stålet med den bästa korrosionsbeständigheten. En kniv av detta stål kan lämnas i vatten, användas för att skära vad som helst. Inget annat stål klarar så mycket i detta avseende. Dess enda svaghet är svag eggstabilitet, men i allt annat excellerar det.
N690 (Bohler Uddelholm) Österrike 59-59 HRC
Mycket populärt stål bland nästan alla europeiska knivtillverkare. Det är en ekvivalent till 440C-stål men med bättre korrosionsbeständighet.
14C28N (Sandvik) Sverige 58-62 HRC
Förbättrat 12C27-stål med bättre korrosionsbeständighet. I sin prisklass är det definitivt ett av de bästa stålen på marknaden.
1095 58-66 HRC
Det mest använda kolstålet. Det är lätt att slipa och du kan enkelt få en riktigt vass egg. Det är mycket segt, håller eggen bra och är mycket prisvärt. Dess svaghet är låg korrosionsbeständighet, därför belägger många tillverkare det med ett skyddande lager redan från fabriken.
440C 58-60 HRC
Förmodligen det mest använda stålet i världen. Det är populärt främst för sin goda balans mellan alla sina egenskaper. Utmärkt pris-kvalitetsförhållande.
12C27 (Sandvik) Sverige 57-59 HRC
Utmärkt stål för vardagligt bruk, som används mycket av Morakniv och Opinel. För att användas i knivar för några få euro, har det verkligen utmärkta egenskaper. Pris-kvalitetsförhållandet är nästan oöverträffat.
AUS-8 (Aichi Steel) Japan 57-59 HRC
Stål jämförbart med 12C27 eller 440C. Det håller eggen lite sämre, men å andra sidan är det mycket lätt att slipa.
8Cr13MoV (Ahonest) Kina 57-59 HRC
Kinesisk version av AUS-8. Det håller eggen lite bättre, men å andra sidan är det billigare. Till exempel använder Spyderco och Kershaw detta stål för sina knivar.
440A 56-57 HRC
Även om detta stål nu bara används för tillverkning av knivar i den lägre prisklassen, har det mycket bra egenskaper förutom eggstabilitet.
420 54-56 HRC
Det mest grundläggande och billigaste stålet för knivtillverkning. De flesta billiga och märkeslösa knivar tillverkas av detta stål. Men om du inte har något emot att slipa kniven nästan varje dag, kommer du definitivt att uppskatta de andra egenskaperna hos detta stål.
Rankningar av nyckelegenskaper
Vi rekommenderar från kategorin Alla köksknivar

Cold Steel Commercial Series urbeningskniv 15,2 cm

Böker Manufaktur Solingen 130438DAM damaskus grönsakskniv 8,5 cm brun

BÖKER DAMAST BLACK KOCKKNIV LITEN 130419DAM

MKM Skalkniv Raindrop guld FAT CARBON CF MK PRPA-CFRG

DUE CIGNI URBENINGSKNIV 2C 756/13

MKM PRIMA - Santoku Ziricote trä MK PRSA-Z

MKM Gyuto Dark matter black FAT CARBON CF MK PRGY-CFD

XIN CUTLERY XC108 vit buffelhorn, rosenträ, japansk stil kniv 13cm