Knivstål

Knivstål

  • Vilket stål är det bästa?
  • Har kniven jag är intresserad av bra stål, eller är det skräp?
  • Kommer min kniv att rosta?
  • Blir den snabbt slö?
  • Kan jag ens slipa den själv...?
  • Ställer du dig också dessa frågor?

Om ja, bör denna artikel hjälpa dig att navigera i knivstålens värld och deras nyckelegenskaper. I denna artikel kommer vi inte att gå in på de kemiska sammansättningarna av olika stål, eller använda metallurgiska eller maskintekniska termer. Jag vill att denna information ska vara till hjälp även för den som inte vet något om knivar och stål. Jag hoppas att detta förenklade tillvägagångssätt hjälper dig att välja rätt kniv.

Nyckelegenskaper

När du väljer stål för din kniv bör du återigen överväga syftet du främst vill använda den för.
För matberedning? Här kommer du förmodligen att uppskatta eggens stabilitet och rostfrihet mest.
För utflykter i naturen? Här kan du behöva en kniv av segt stål som inte går sönder när du hugger ved till elden, men å andra sidan vill du att den ska vara lätt att slipa eftersom du inte har en professionell slipmaskin med dig.
För dagligt bärande? Återigen kommer du säkert att uppskatta rostfriheten, eftersom svett kan vara aggressivt och snart skulle du få rostfläckar på kolstålsbladet, vilket inte skulle glädja dig.

  1. Eggens stabilitet - stålets förmåga att hålla eggen under användning. Oavsett om du använder kniven i köket för mat, behöver skära ett rep, skära upp en kartong eller vässa en pinne för grillning, är en slö kniv inte uppskattad. Här kommer du att uppskatta premiumstål som håller sig vassa X gånger längre än stål av lägre kvalitet.
  2. Seghet - stålets förmåga att tåla hårdare behandling. Om du behöver ha en robust kniv med dig, som du enkelt kan bygga ett skydd med eller hugga ved till elden, eller liknande aktiviteter, kommer du att uppskatta om din kniv klarar allt detta utan att eggen flisar sig eller till och med går av. Men glöm inte att yxor är till för att hugga och kofötter för att bända. Så om du ska hugga ved till mormor, ta hellre en yxa, det sparar dig mycket arbete.
  3. Rostfrihet - denna egenskap kommer du definitivt att uppskatta om du använder kniven i fuktiga miljöer eller för matlagning. Om du tror att det tar år för en kniv att rosta, har du fel. Till exempel kan en vanlig tomat eller citron snabbt skapa olika mönster på en kniv med låg rostfrihet, från små prickar, till en svartnad egg, till rostfläckar. Om du bär en kniv i fickan varje dag kan det också hända att om du inte tar hand om kniven, kommer ångorna från din svett att dekorera bladet med liknande mönster.
  4. Enkel slipning - detta är ofta en mycket underskattad och förbisedd parameter vid val av kniv. Du köper en toppkniv, av det bästa stålet, och betalar en hel del pengar för den. Du kommer att använda den med glädje ett tag och inte kunna sluta berömma den tills en dag då den inte är så vass som du skulle vilja. Har du något att slipa den med? Jag garanterar att en stålbryne inte kommer att räcka, inte heller en slipsten som din farfar använde för sin lie. Så om du överväger premiumstål, kommer du också att behöva ett kvalitativt slipningssystem. Å andra sidan, om du vet att du kommer att använda kniven länge utan möjlighet till kvalitativ vård, kommer du definitivt att uppskatta att du kan slipa kniven bokstavligen på en sten från floden eller på en vanlig kopp.


Perfekt stål skulle innebära en balanserad kombination av alla dessa egenskaper på högsta möjliga nivå. Människor har strävat efter ett sådant idealiskt stål i århundraden, och ledande stålproducenter försöker fortfarande och tävlar om vem som kommer med det idealet, som ännu inte existerar. Varje egenskap utmärker sig på bekostnad av en annan, så du måste klargöra vad som är din prioritet. I denna jämförelse kommer du att se hur stor skillnaden är mellan grundläggande stål och de som rankas bland världens bästa.

CPM-S110V     M390     CPM-S90V     ZDP-189     Elmax     CPM-20CV     CTS-XHP     CPM-M4     CPM-S35VN

CPM-S30V     VG-10      D2     154CM     H1     N690     14C28N     1095     440C     12C27     AUS-8    

8Cr13MoV     440A     420       

 

CPM-S110V (Crucible Industries) USA     58-61 HRC

Rostfritt pulverstål med otrolig eggstabilitet och utmärkt korrosionsbeständighet. På grund av låg seghet är det inte lämpligt för stora arbetsknivar och att slipa det är en mardröm.

CPM-S110V

M390 (Bohler Uddelholm) Österrike        60-62 HRC

Pulverstål som erbjuder en utmärkt nivå av eggstabilitet, seghet och korrosionsbeständighet. Allt detta gör M390 till ett av de mest populära premiumstålen i världen.

M390

 

CPM-S90V (Crucible Industries) USA      58-61 HRC

Pulverstål populärt främst bland amerikanska tillverkare. Utmärker sig främst i eggstabilitet. Inte lika segt som M390 och svårare att slipa.

CPM-S90V

ZDP-189 (Hitachi) Japan       66-67 HRC

Ett av de hårdaste stål som används inom knivtillverkning. Det är ett fantastiskt stål, men sällan använt främst på grund av sitt höga pris.

ZDP-189

Elmax (Bohler Uddelholm) Österrike       60-61 HRC

Kvalitativt pulverstål med balanserade egenskaper. Jämfört med andra stål i samma kategori utmärker det sig med klart bättre slipbarhet.

Elmax

CPM-20CV (Crucible Industries) USA      59-61 HRC

Utmärkt eggstabilitet och stor korrosionsbeständighet är ovanliga att hitta i samma stål. CPM-20CV erbjuder båda. Ett utmärkt val för någon som söker fantastiska skäregenskaper med minimal vård.

CPM-20CV

CTS-XHP (Carpenter) USA          ca 64 HRC

Tillverkaren beskriver detta stål som en ekvivalent mellan 440C tack vare mycket bra rostfrihet och D2 på grund av hög hårdhet och bra seghet.

CTS-XHP

CPM-M4 (Crucible Industries) USA         60-62 HRC

Pulverstål som klarar nästan vilken uppgift som helst. Utmärker sig med eggstabilitet och sin utmärkta seghet. Å andra sidan kräver det extrem vård för att undvika korrosion.

CPM-M4

CPM-S35VN (Crucible Industries) USA            60-61 HRC

Pulverstål som är en förbättring av S30V-stålet. Har högre seghet, är lättare att bearbeta i rått tillstånd och är bättre polerbart.

CPM-S35VN

CPM-S30V (Crucible Industries) USA           58-61 HRC

Pulverstål designat speciellt för knivtillverkning. Detta stål med utmärkt korrosionsbeständighet och eggstabilitet är idealiskt för daglig användning samt för utomhusaktiviteter.

CPM-S30V

VG-10 (Takefu) Japan           59-61 HRC

Traditionellt japanskt stål, även känt som "guldstandarden". Genom att välja en kniv av detta stål gör du definitivt inget misstag och under de senaste åren har detta stål blivit mycket prisvärt.

VG-10

D2        59-61 HRC

Verktygsstål utvecklat för att skära andra stål. D2 erbjuder fantastisk seghet och eggbevarande för krävande användning. Det är dock halvrostfritt, så det kräver ordentlig vård.

D2

154CM (Crucible Industries) USA            58-61 HRC

Ett av de bättre stålen som används även för bestickstillverkning. Det är i princip ett modifierat 440C-stål och har nästan idealisk balans mellan alla fyra nyckelegenskaper.

154CM

H1 (Myodo Metal) Japan      58-65 HRC

Utan tvekan stålet med den bästa korrosionsbeständigheten. En kniv av detta stål kan lämnas i vatten, användas för att skära vad som helst. Inget annat stål klarar så mycket i detta avseende. Dess enda svaghet är svag eggstabilitet, men i allt annat excellerar det.

H1

N690 (Bohler Uddelholm) Österrike         59-59 HRC

Mycket populärt stål bland nästan alla europeiska knivtillverkare. Det är en ekvivalent till 440C-stål men med bättre korrosionsbeständighet.

N690

14C28N (Sandvik) Sverige         58-62 HRC

Förbättrat 12C27-stål med bättre korrosionsbeständighet. I sin prisklass är det definitivt ett av de bästa stålen på marknaden.

14C28N

1095         58-66 HRC

Det mest använda kolstålet. Det är lätt att slipa och du kan enkelt få en riktigt vass egg. Det är mycket segt, håller eggen bra och är mycket prisvärt. Dess svaghet är låg korrosionsbeständighet, därför belägger många tillverkare det med ett skyddande lager redan från fabriken.

1095

440C         58-60 HRC

Förmodligen det mest använda stålet i världen. Det är populärt främst för sin goda balans mellan alla sina egenskaper. Utmärkt pris-kvalitetsförhållande.

440C

12C27 (Sandvik) Sverige           57-59 HRC

Utmärkt stål för vardagligt bruk, som används mycket av Morakniv och Opinel. För att användas i knivar för några få euro, har det verkligen utmärkta egenskaper. Pris-kvalitetsförhållandet är nästan oöverträffat.

12C27

 

AUS-8 (Aichi Steel) Japan          57-59 HRC

Stål jämförbart med 12C27 eller 440C. Det håller eggen lite sämre, men å andra sidan är det mycket lätt att slipa.

AUS-8

8Cr13MoV (Ahonest) Kina         57-59 HRC       

Kinesisk version av AUS-8. Det håller eggen lite bättre, men å andra sidan är det billigare. Till exempel använder Spyderco och Kershaw detta stål för sina knivar.

8CR13MOV

440A         56-57 HRC

Även om detta stål nu bara används för tillverkning av knivar i den lägre prisklassen, har det mycket bra egenskaper förutom eggstabilitet.

440A

420           54-56 HRC

Det mest grundläggande och billigaste stålet för knivtillverkning. De flesta billiga och märkeslösa knivar tillverkas av detta stål. Men om du inte har något emot att slipa kniven nästan varje dag, kommer du definitivt att uppskatta de andra egenskaperna hos detta stål.

420

 

Rankningar av nyckelegenskaper

Stabilita ostria

huzevnatost

Nerezovost

Jednoduchost brusenia