Hur man perfekt filéar en lax?

Steg-för-steg Förberedelse

Vid filéande av lax separerar vi fiskens kött från ryggraden. Det låter enkelt, eller hur? Om du känner till rätt procedur och får övning, så är det verkligen enkelt. Vi har delat upp processen i enkla steg för dig, med illustrationer bifogade. Dessa hjälper dig att få din fångst från butiken till grillen utan minsta problem. 

Innan du börjar filéa laxen, behöver du veta några saker för att processen ska gå smidigt, nämligen:

  1. LAX – Innan filéandet, ta bort laxens inälvor, skär av huvudet och stjärten.
  2. BRA ARBETSYTA - en stabil och lättstädad arbetsyta är nödvändig. HDPE-skivor (högdensitetspolyeten) samt plastunderlägg är utmärkta för detta. Idealiskt sett bör arbetsytan vara tillräckligt stor för att rymma 2 filéer bredvid varandra.
  3. ROBUST OCH VASS KNIV - vår favorit är en rak kniv med en styv klinga, som vi håller som en "wicked-shahp". Medan en tunn filékniv fungerar bäst för mindre fiskar, är dess klinga svår att hantera för större fiskar, vilket ofta leder till köttförlust! 
  4. ENKELT OCH LÄTT – ENDAST MED EN KNIVSLIP - Vassa knivar gör rena och lätta snitt. Vi rekommenderar starkt en professionell slip: Work Sharp Culinary E5

Låt oss börja:

Steg 1

Förbered laxen genom att ta bort inälvor, huvud och stjärt. Placera fisken så att ryggsidan (övre sidan) är vänd mot dig och huvudet pekar åt höger.  

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 2 

Håll bukfenan uppåt och vid bröstfenan och kragen, sätt in kniven på vänster (övre) sida av ryggraden.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 3 

Fortsätt hålla bukfenan uppåt och för kniven längs ryggraden med en "sågande" rörelse in och ut. Se till att kniven alltid är något lutad mot ryggraden. 

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 4 

När du når slutet av bukhålan, flytta handen från bröstfenan och lägg den platt på sidan av fisken ungefär halvvägs ner. Fortsätt att hålla en lätt lutning mot ryggraden och fortsätt att skära genom fisken. När du är klar med snittet kan du lägga det första filéet åt sidan. 

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 5

Vänd fisken så att buken är vänd mot dig, huvudet pekar åt höger. För det andra filéet börjar vi processen om igen.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 6 

Håll bukfenan uppåt och vid bröstfenan och kragen, sätt in kniven - på den övre delen av den högra (övre) kanten av ryggraden och börja skära.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 7

Fortsätt skära tills du närmar dig slutet av bröstkorgen, flytta sedan handen från kragen för att stödja fisken ungefär halvvägs längs dess längd. Skär tills sidan separeras från ryggraden och filéet kan sedan placeras på en separat skärbräda eller tallrik.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 8

När du är klar bör du ha en mestadels köttfri ryggrad och 2 fina sidor av lax. I detta steg kan du välja att grilla eller baka laxen.  

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 9

Vi skulle vilja lägga till några ytterligare steg för att ta bort revben och krage, så utan oro, låt oss fortsätta... Ta bort kragen genom att skära den i en vertikal linje cirka 1/4 från huvudsnittet och på baksidan av bröstfenans ben – dessa delar ska inte kastas bort eftersom de är mycket goda på grillen. Vi lägger bara undan den för att underlätta nästa steg.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 10

Vid denna punkt börjar det bli mer komplicerat. För in kniven under revbenen och luta sedan bladet mot dem. Den etablerade tanken är att använda benen som en guide för att undvika att skära in i bukens kött, vilket kommer att kräva lite tålamod och försiktighet. Det enklaste sättet att ta bort dessa ben är att göra en serie snabba rörelser med kniven i en riktning - mot revbenen - med lätt tryck från den fria handen. När du når slutet av benen (precis ovanför bukskäret), håll fliken av revbenen och skär av den i en rörelse. Var mycket försiktig när du tar bort revbenen. Rör dig långsamt med kniven och snälla, skär dig inte.

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Steg 11

Ditt filé är klart och redo för den sista kryddningen. Använd salt, kryddor och lite citron-smörsås för detta. 

Knifestock BLOG - Hur man filéar lax korrekt

Precis som med de flesta uppgifter i köket, kräver filéande lite övning för att det ska gå smidigt och enkelt. Kom ihåg att alltid använda en vass kniv och låt fiskens ben vara en guide för dina snitt. Skär långsamt, kom ihåg knivens placering i handen och om något inte ser rätt ut eller känns fel, sluta skära.

Kolla in vårt utbud av filéknivar för din säkra hantering av vilken fisk som helst.

Vissa bilder som tillhandahålls i denna artikel är med författarens tillstånd hämtade från www.worksharptools.com

Prenumerera på nyhetsbrevet

Gillade du denna artikel? Gå med i andra nöjda prenumeranter av nyhetsbrevet genom formuläret nedan och få information om nyheter, erbjudanden och exklusiviteter först!